luni, 7 ianuarie 2013

Partea 5. Primul bal


Motto: “Când zeii se joacă, te surprind. Redevin zei.” (O spun eu)

Exagerez. Instructorii nu sunt zei. Sunt raţiunea de a fi a zeilor. Sunt ceea ce, mai devreme sau mai târziu, zeii îşi doresc să devină: Oameni. Nu oameni, ci Oameni.

Ăia. Ăia care ŞTIU, au coborât de unde sunt, de unde erau, de unde au ajuns (învăţându-ne, indirect, cum să ajungem şi noi acolo), şi ne-au învățat că secretul stă în joacă. Joaca unui copil. Joaca unui adolescent. Joaca unui matur. JOACĂ. Când uiţi cum să te joci, nu îmbătrâneşti. Când uiţi cum să te joci, mori.

Copiii ştiu secretul. Copiii se nasc cu secretul în ei dar îl uită când cresc. Secretul este jocul.

Dumnezeu s-a jucat 6 zile şi s-a odihnit una. Cel mai mare copil din Univers este Dumnezeu - n-a muncit nici o zi. A făcut totul din plăcere, din joacă. Lui Dumnezeu I-A PLĂCUT să facă lumea şi omul. S-a jucat şi i-a ieșit bine. FOARTE BINE!

Pasiunea e joacă. Plăcerea e joacă. Tango e joacă.
Noi ajunsesem să credem că tango este o chestiune foarte serioasă. Lecţia primită la bal a fost:
"Tango NU este o chestiune serioasă. Tango este ALTCEVA. Tango este o chestiune de pasiune. Pasiunea este mai apropiată de joacă decât de seriozitate. În tango eşti tu însuţi, cu toate ale tale, bune şi rele. În tango improvizezi, ŞTIIND. În tango TE JOCI, ştiind. TANGO ESTE JOACA ADULTULUI"
Este evident, de vreme ce joaca este aolescența pasiunii.


Noi suntem un clopot. Începătorii sunt un clopot. Pentru ca un clopot să cânte, să sune, îi fac trebuinţă două lucruri: o limbă şi o sfoară. Limba a fost, este şi va fi tango. Sfoara sunt ei.

Chiar şi la bal, ne-au învățat ceva nou: "Reinvatati să vă jucaţi"
Capacitatea de a te juca naşte puterea de a surprinde. NE DORIM să fim surprinşi. NE DORIM să avem surprize. Viaţa de zi cu zi ne împinge spre nevoia aparentă de certitudini, dar copilul din noi suferă şi îşi cere drepturile: "SURPRINDE-MĂ! Fă-mi o surpriză! Vreau să ştiu şi să nu ştiu ce va fi pentru mine sub Bradul de Crăciun!"
După asta tânjim, în 2012, în 2013... În ziua de azi.
Şi asta ne-au dat Oamenii ăştia, la bal.

Cine nu a fost acolo, cine nu crede, să privească imaginile şi filmele făcute... Cu greu îmi pot imagina o pledoarie mai puternică, o argumentaţie mai mare pentru tango, pentru joacă, pentru copilul, pentru Bărbatul sau pentru Femeia din noi decât ceea ce au reuşit să arate ei acolo.
Nu au mutat munţii din loc. Ne-au clintit pe noi. Au clintit ÎNLĂUNTRUL nostru. Au reuşit să clintească înlăuntrul nostru într-un moment în care noi chiar credeam că NU MAI AU CU CE SĂ NE SURPRINDĂ. Într-un moment în care credeam că ştim că sunt buni, foarte buni şi că ne vor arăta mereu asta. Într-un moment în care am crezut că îi cunoaştem şi că nu ne mai pot surprinde cu nimic.

Ei bine... Au reuşit s-o facă. Ne-au surprins. DIN NOU!

:)

Mulţumim frumos!

vineri, 4 ianuarie 2013

Acţiune. Expectativă.

                                  MOTTO: "Oamenii care ne iubesc nu sunt oamenii pe care îi iubim" (Mr. K)

De multe, foarte multe ori se întâmplă aşa, ca în motto-ul textului. De multe ori însă totul este alimentat de noi înşine.
Atunci când doar tu te întrebi ce îşi doreşte persoana de lângă tine, de la tine, înseamnă că îi laşi puterea şi acţiunea şi decizia COMPLET. Tu nu ai nimic în contrabalanta, nu ai nimic de oferit, nu eşti egalul său ! Te pui de la început într-o situaţie de inferioritate. TU faci asta.
Ar trebui să te întrebi cel puţin alte două lucruri:
- ce îmi doresc eu de la mine?
- ce îmi doresc eu de la persoana de lângă mine?
"Ce îşi doreşte cel de lângă mine de la mine?" ar trebui să fie a treia întrebare pe care să ţi-o pui, nu prima. Pentru că dacă nu ştii cine eşti şi nu ştii ce cauţi, ai şanse mari să fii doar combustibil pentru viaţa altora. Lemnul care va arde pentru ca alţii să aibă căldură.
Cum poţi să dai ceva cuiva, PÂNĂ să ai ceva de dăruit? Cineva a spus: "Înainte de a da, trebuie să ai!"
Ceea ce uităm sau, de fapt, ceea ce NU NE ÎNVAŢĂ NIMENI este faptul că înainte de a cere altora să facă ceva pentru mine, EU trebuie să fac ceva pentru mine.
Este o atitudine infantilă să cer altora ceea ce eu nu îmi dau.
De ce mă plâng că nu mă respectă alţii atâta timp cât EU nu mă respect?
De ce mă plâng că nu mă iubeşte nimeni atâta timp cât EU nu mă iubesc?
De ce mă plâng că nu sunt o persoană frumoasă atâta vreme cat-iata! EU îmi spun că nu sunt o persoană frumoasă?
De ce mă plâng că toţi îmi pun piedici atâta vreme cât EU NU CRED că pot merge înainte?
Şi de ce mă plâng că nu mă ajută nimeni cât timp EU nu cred că pot reuşi?

Iar după ce reuşesc să înţeleg cam cine sunt şi cam ce vreau, ar fi bine să ţin cont de ceea ce m-a învăţat cineva odată:
"DACĂ VREI SĂ AI CEEA CE NU AI MAI AVUT, TREBUIE SĂ FACI CEEA CE NU AI MAI FĂCUT"

O relaţie pleacă de la echilibrul dintre a da şi a primi. Dacă doar dai sau doar primeşti, unul va suferi. Mai devreme sau mai târziu. Şi aceea nu va fi niciodată o relaţie. Cât este raportul acceptabil dintre a da şi a primi...asta se defineşte în interiorul relaţiei.
Îmi place să cred într-o relaţie în care tu mă consumi pe mine pentru nevoia ta. Iar lumina, bucuria şi plăcerea pe care le trăieşti avându-ţi nevoia împlinită, sunt combustibilul pe care îl consum eu, pentru a-mi satisface nevoia mea. Împlinindu-mă, sunt gata, sunt pregătit să ţi se facă foame din nou. Cercul se închide.
Astfel, după o vreme, începem să ne completăm unul pe altul. Eu voi începe să am din ce în ce mai mult gustul de care ai nevoie iar tu vei avea din ce în ce mai mult aroma trebuincioasă mie.

Nu poţi sta la nesfârşit ca un copil la Disneyland, aşteptând de la persoana de lângă tine să te surprindă, să te înţeleagă...să te iubească. Nu poţi sta pur şi simplu în aşteptarea ca "ceva" să se întâmple. Ca "celălalt/cealaltă" să facă ceva.
Nevoia de a fi surprins (=nevoia de a fi copil, = nevoia de a primi fără a da) există cu valori de la zero la infinit.
Infinit sunt cei care doar vor/pot primi.
Zero sunt cei care au nevoie să aibă totul sub control. ORICE surpriză este pentru aceştia negativă.
Este greşit să aştepţi doar surprize şi nu certitudini, este greşit să aştepţi doar certitudini şi nici o surpriză. Este greşit să nu mai fii copil deloc, este greşit să rămâi doar copil.
Toţi avem, în măsură mai mare sau mai mică, nevoia de a fi surprinşi şi avem nevoie de certitudini. Cu cât îmbătrânim, nevoia de certitudine creşte iar cea de surpriză scade...aparent, cel puţin.

De aceea probabil când îmbătrânim, dăm în mintea copiilor... Exagerăm în mijlocul vieţii cu nevoia de certitudine şi uităm de joacă, de surpriză. Apoi nevoia de surpriză vine peste noi, ca o nevoie a organismului pe care am ignorat-o. Din cauza căreia ne-am îmbolnăvit de...bătrâneţe.
Poate că dacă am reuşi să ţinem un echilibru între nevoia de certitudine şi cea de surpriză, nu am mai îmbătrâni niciodată... Doar am muri, aşa, într-o zi. Nu dintr-o boală.
Ci dintr-o certitudine. Dintr-o surpriză.


Impulsuri

                                             Pentru fata mea.
                                             Pentru nepoata mea.
                                             Pentru toţi cei asemeni lor, pentru toţi cei asemeni mie

Impulsurile sunt ca fructele verzi. Când suntem tineri, nerăbdători, le culegem şi muşcăm din ele cu pofta speranţei că vor avea gustul pe care... nici măcar nu ştim exact care este. Doar sperăm, ceva.
De aceea de cele mai multe ori nu ne satisface nici gestul, nici fapta în sine şi (mai ales) rezultatul. De aceea poate atâţia tineri sunt dezorientaţi şi nemulţumiţi, fără a  a şti, fără a fi conştienţi, până la urmă, de ce.
Şi asta se întâmplă pentru că nu ni se îndeplineşte mai nimic. Suntem prada impulsului. Iar rezultatul nu ne mulţumeşte pentru că este crud, este necopt.
Şi astfel rămânem cu speranţa... şi cu un acut sentiment de neîmplinire. Şi ne trezim de multe ori că vânăm prin repetare speranţa ca un fruct necopt să fie de fapt dulce şi copt. Şi nu se prea întâmplă...
Ceea ce câştigăm pe măsură ce înaintăm în vârstă este răbdarea. Răbdarea de a lăsa un fruct să... evolueze. Un fruct se poate coace sau se poate usca şi dispărea. Dacă se usucă, înseamnă că n-a fost să fie. Dacă se coace, există, într-adevăr, posibilitatea să fie stricat pe dinăuntru. Dar şansa de a fi dezamăgiţi este mult mai mică. De fapt, învăţăm să ne reducem numărul de deziluzii.
Este util să învăţăm să avem răbdare, să lăsăm impulsurile să se coacă. Nu să renunţăm la ele. Cele care se vor usca, vor dispărea de la sine. Celelalte se vor coace. Da, poate dura o zi, o lună, zece ani... Dar nu vor mai fi crude. Când ştim că s-au copt? Simţim asta. Diferenţa alegerii între un impuls necopt şi unul copt stă în diferenţa dintre nevoie şi plăcere. Este diferenţa dintre nevoia de a face sex şi plăcerea de a face dragoste, de exemplu.

A-ţi urma orbeşte impulsurile înseamnă de cele mai multe ori a rămâne cu dinţii sterpeziţi de acreala fructului necopt.

Ceea ce riscă să piardă o persoană matură este bucuria. Bucuria riscului, bucuria jocului, bucuria senzaţiei unice de-a alege orbeşte pe baza primului instinct.
Dacă  nu eşti atent şi uiţi să fii tânăr, plata este bucuria. Pe care nu o mai ai. Şi trist este că ceea ce ai câştigat este anulat de ceea ce ai plătit. Pentru că nu te mai poţi bucura, te poţi doar mulţumi. Iar în clipa în care nu te mai poţi decât mulţumi, de fapt ai murit. Pentru că nu mai acţionezi... DOAR re-actionezi. Obiectele doar reacţionează. Fiinţele vii acţionează şi reacţionează.

Poţi fi DOAR tânăr, DOAR matur sau tânăr şi matur / matur şi tânăr.
Un lucru important atunci când eşti DOAR tânăr este imaginea ta despre tine. Modul în care tu te vezi pe tine.
Un alt lucru important pe care trebuie să îl ştii atunci când  eşti tânăr este faptul că dacă vei rămâne în timp DOAR tânăr, dacă  nu te vei maturiza, lumea va trece pe lângă sau peste tine.
Criza acută pe care o au tinerii (nu neapărat de AZI, au avut-o într-o măsură mai mică sau mai mare şi cei de IERI) este lipsa modelelor. Criza de azi stă în modul în care TU TE CONCEPI PE TINE ÎNSUŢI /ÎNSĂŢI.
Cuvântul modern folosit pentru model defineşte însăşi criza în care se află tinerii noştri. IDOL. STAR.
Cititorule, compară cu MODEL. Compară cu MENTOR. Caută în DEX şi vei afla cumplita diferenţă.
Părerea mea este că fiecare tânăr trebuie să îşi fie propriul model. Să se definească pe sine. Sub grija unui mentor.

Şcoala nu face asta. Familia nu face asta. Societatea a uitat să facă asta.
Şi apoi familia se plânge de şcoală şi de societate.
Cititorule, nu găseşti ironică situaţia asta?